Vabila-predavanja

Vabilo za MAJ 2017

Spoštovane članice, drage kolegice, prijatelji našega ljudskega izročila!

V ponedeljek, 29. maja 2017 ob 17. uri na Cankarjevi 1/IV v Ljubljani, vas vabimo na zanimivo predavanje Dušice Kunaver, profesorice angleščine in ruščine v pokoju, sicer pa tudi vnete zbiralke ljudskega izročila, z naslovom

“Slovenske šege in pesmi”

To, kar imenujemo slovenske šege in navade, se zdi zelo oddaljeno od načina življenja, ki ga živimo danes v samostojni Sloveniji. A sodobne spremembe ne zanikajo naše preteklosti, tega se vse bolj zavedamo. Svoje temelje odkrivamo v šegah, navadah, duh preteklih časov se je ohranil v pesmih, čutenju in ljudskem izražanju. To raziskuje naša  predavateljica, s katero se bomo sprehodili od novoletnih kolednikov, pustnih šem, zelenega Jurija, preko kresne noči do jesenskih poljskih del in zimskih praznovanj… letne šege bomo prepletli z življenjskimi običaji od zibelke do groba in vse skupaj zaokrožili z ljudsko pesmijo.

Srečanje z žlahtnim izročilom, ki nam ga bo predstavila naša predavateljica, nas lahko spet bolje poveže z našo bitjo, z lastnim narodnim bistvom in spomni na to, da vsak čas potrebuje svojo obliko ustvarjalnosti, ki je pogoj za preživetje in razvoj skupnosti.

Naša predavateljica Dušica Kunaver je tudi pisateljica in publicistka, ki je izdala že prek sto knjig s področja ljudskega izročila, anglistike, pedagoške prakse, alpinistike. Prejela je najvišjo državno nagrado na področju šolstva (leta 1995) in še več drugih uglednih priznanj.

Vabljeni na predavanje, s seboj pa lahko pripeljete še koga, ki ga tema zanima. Vstop je prost, priporočamo se za prostovoljne prispevke (za najem dvorane).

Ljubljana, 23. maja 2017

Darja Teran, Hedvika Pavlica Kolman, Elizabeta Baretić Kolar in Upravni odbor ZUIS

________________________________________________________________________

Vabilo za APRIL 2017

V ponedeljek, 24. aprila 2017, ob 17. uri na Cankarjevi 1/IV, Ljubljana, ste vabljeni na zanimivo predavanje Tatjane Miljavec, univ. dipl. ing. kemije, sedaj intuitivne terapevtske svetovalke z naslovom

“Vpliv misli in čustev na zdravje človeka”

Gospa Tatjana Miljavec je intuitivna terapevtska svetovalka, ki pomaga ljudem ozavestiti moč misli in čustev in dobrih energij v vsakdanjem življenju in jim pomaga do boljšega zdravja. Občutki, kot so jeza in zamere, skrbi in ostala težka čustva, ustvarjajo bolezni in blokade v naših življenjih, a jih mnogokrat potlačimo v podzavest. Pri ozaveščanju včasih potrebujemo pomoč intuitivnih ljudi. Seveda pa se brez lastnega truda nič ne obrne na bolje, vsaj dolgoročno ne. Ko smo v soglasju z naravo in temeljnimi energijami, smo doma, a v potrošniški družbi to velikokrat pozabimo.

Ker se v nas vedno krepijo tiste lastnosti, ki jim posvečamo več pozornosti, vas torej vabimo, da s pomočjo naše predavateljice pogledate v svet lastne intuicije.  Tudi prijatelje pripeljite s seboj. Vstop je prost, toplo pa se priporočamo za prostovoljne prispevke.

Ljubljana, 14. april 2017

Darja Teran, Hedvika Pavlica Kolman, Elizabeta Baretić Kolar in Upravni odbor ZUIS

________________________________________________________________________

Vabilo za FEBRUAR 2017

Vabljeni na februarsko predavanje našega združenja, ki bo 27. 2. 2017 v prostorih Slovenskega svetovnega kongresa na Cankarjevi 1/IV ob 17. uri.

Svoje literarno delo nam bo predstavil režiser, pisatelj in scenarist Goran Vojnović, pod naslovom  “Od Čefurjev do Fige“

Goran Vojnović (letnik 1980), diplomant AGRFT, je eden naših najperspektivnejših mladih slovenskih pisateljev, ki velja za že kar literarno zvezdo. Napisal je tri romane, “Čefurji raus” (za katerega je leta 2009 prejel Kresnikovo nagrado za najboljši roman leta), leta 2013 je prejel še drugo nagrado Kresnik za roman “Jugoslavija, moja dežela”, lani pa je izšel njegov najambicioznejši roman, družinska kronika “Figa”.

Režiral je več kratkih in dva celovečerna filma (Piran Pirano in Čefurji, raus), dva romana pa sta doživela tudi gledališki priredbi. Poznamo ga tudi po zbirki kolumn, ki jih objavlja v dnevnem časopisju.

Na predavanje vabljeni vsi, ki vas ta tematika zanima, prav tako tudi vaši znanci in prijatelji.

predsednice ZUIS in Upravni odbor

Ljubljana, 19. februar 2017

 

_________________________________________________________________________

Vabilo za JANUAR 2017

Vljudno vas vabimo na januarsko predavanje našega združenja, ki bo 23.1. 2017 v prostorih Slovenskega svetovnega kongresa na Cankarjevi 1/IV ob 17. uri  z naslovom
“Možganski fitnes – najboljša vadba za vsa življenjska obdobja“

Svoje delo in spoznanja nam bo predstavila Jasmina Lambergar, univ.dipl.teol., mednarodna certificirana trenerka spomina.

Rojena Ljubljančanka se je kmalu po študiju na Pravni fakulteti zaposlila kot turistična vodnica in predstavnica v arabskih in sredozemskih deželah, nekaj let pozneje pa je v Ljubljani diplomirala na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani (smer Filozofska atropologija in sociologija). Po študiju se je posvetila delu s starejšimi. Doma in v tujini se je intenzivno izobraževala na področju spomina, duševnega zdravja, tehnik urjenja spomina in pozornosti, koncentracije in sproščanja, paliative, psihosocialne podpore, gerontologije, kineziologije in metode čuječnosti (mindfulnes).

V možganskem fitnesu je zaobjeto urjenje spomina in pozornosti, koncentracija, sproščanje in tehnike pomnjenja. Te dejavnosti pozitivno vplivajo na proces pomnjenja, ustvarjalnost, komuniciranje, počutje in vsakodnevno življenje. Za izboljšanje teh kognitivnih procesov lahko veliko storimo sami, če vemo, kako. Jasmina Lambergar ve in je pripravljena to znanje deliti z vami.
Pridite in povabite svoje znance in prijatelje, ki jih tematika zanima.

Ljubljana, 16. januar 2017                                             predsednice ZUIS in Upravni odbor

______________________________________________________________________

P.S. : Prošnja

Naša predavanja ostajajo brezplačna, zaradi dvorane, ki je odslej plačljiva, pa so dobrodošli tudi najmanjši prostovoljni prispevki.

 

Ljubljana, 5. maj 2016                              Darja Teran,predsednica ZUIS in Upravni odbor

————

Kontaktne informacije: izobrazenke.slovenije(at)gmail.com

Tel: (+386 01) 283 9297 ali 031 497 308 (predsednica)