Srečanja

Dobivamo se na mesečnih srečanjih. Največkrat so to predavanja imenitnih in eminentnih gostov, ki vedo kaj povedati o naših temah, pa tudi strokovnjaki/nje iz različnih področij. Tu hranimo vabila ljudi, ki so predavali:

2018

 • V ponedeljek, 21. maja 2018 ob 17 uri, Cankarjeva 11, Ljubljana, ste vabljeni na zanimivo srečanje z avtorjem Bojanom Grobovškom, z naslovom
“Trst, Ljubljana, Dunaj in širni svet: reminiscence in razmišljanja”

Avtor nam bo predstavil svojo novo knjigo. Predstavil bo tudi socialni status žensk v državah, kjer je deloval kot ambasador.

Otroštvo je preživel v Trstu in Gradcu. Po karieri dopisnika RTV Slovenija in Dela je postal prvi odpravnik poslov slovenskega veleposlaništva na Dunaju. Vseskozi prisotno zanimanje za svet pa je Bojan Grobovšek, zdaj tudi predsednik Slovenskega društva za mednarodne odnose, udejanjal še kot veleposlanik na Poljskem, v Argentini in Švici.

Pripeljite vse, ki jih naš gost in tema zanimata.
Dogodek bo v novih prostorih na Cankarjevi 11.

_______________________________________________________________

PRETEKLA VABILA NA PREDAVANJA

Vabilo – marec 2018

 • V četrtek, 15. marca 2018 ob 17 uri, Cankarjeva 1/IV, Ljubljana, ste vabljeni na zanimivo srečanje s Sašo Chen, sinologinjo, z naslovom
  “Kitajka nekoč in danes”
  Na predavanju bomo preko zgodovinskega pregleda spoznale, kako so se razmere kitajskih žensk spreminjale ter popotovale po različnih kitajskih pokrajinah in narodnostnih manjšinah ter raznolikemu življenju žensk v teh družbah. Med drugim bomo spoznale tudi zlata lotusova stopala, legendarne in zgodovinske junakinje ter različne ženske osebnosti, ki so ali še pomembno vplivajo na kitajsko družbo.

Saša Chen je univerzitetno diplomirana sinologinja in profesorica italijanskega jezika.

Vabilo – februar 2018

 • V ponedeljek, 19. februarja 2018 ob 17 uri na Cankarjevi 1/IV, Ljubljana, ste vabljene na zanimivo srečanje z avtorico Mileno Miklavčič, z naslovom
  “Se je za ženske v stotih letih sploh kaj spremenilo?”

Lani 2017 pa je izšel drugi del knjige z etnološko vsebino, Ogenj, rit in kače niso za igrače. Del 2, Babice, hčere, vnukinje.
Tudi ta buri duhove in zanjo pravijo, da bi jo moral prebrati vsak Slovenec, predvsem pa vsaka Slovenka. To nam bo tudi predstavila.

2017

Vabilo – december 2017

Evald Flisar, Kako živeti v svetu brez vrednot, 18.12.2017

Vabilo – november 2017

V ponedeljek, 20. novembra 2017, ob 17. uri na Cankarjevi 1/IV, Ljubljana, vas vabimo na naša redna mesečna predavanja. Filozofsko predavanje dr. Edvarda Kovača ima naslov “Od maske do iskanja človekovega obličja: postmoderna etika pri Slovenkah”

Prof. dr. Edvard Kovač je študiral filozofijo in teologijo v Ljubljani, nadaljeval pa je v Parizu, kjer je doktoriral iz fenomenologije Emanuela Levinasa. Dolga leta je predaval na univerzi v Toulousu, poleg etike še estetiko in hermenevtiko. V Ljubljano je bil povabljen 1991, kjer je na FDV predaval etiko novinarstva, na Teološki fakulteti temelje etike. Kariero je zaključil na Biotehniški fakulteti, kjer je predaval etiko varstva narave, na ZRC SAZU-ja pa etiko pri Slovencih.

Še vedno predava na Zdravstveni fakulteti etiko zdravstvene nege, pa tudi v Toulousu. Poznamo ga kot pisca esejev, za knjigo »Oddaljena bližina« je prejel Rožančevo nagrado. Najbolj pa je dejaven v slovenskem PEN klubu, kjer je bil dolga leta predsednik odbora pisateljev za mir.

Predavanje je brezplačno, vabljene ste vse članice, povabite pa svoje prijatelje in znance, ki bi radi poslušali vrhunskega strokovnjaka in filozofa.

Vabilo – oktober 2017

mag. Petar Papuga, Kitajski ključ do zdravja, 2. 10. 2017

 

Počitnice

Vabilo- maj 2017

 • Vabljeni na predavanje Dušice Kunaver
  Spoštovane članice, drage kolegice, prijatelji našega ljudskega izročila!

V ponedeljek, 29. maja 2017 ob 17. uri na Cankarjevi 1/IV v Ljubljani, vas vabimo na zanimivo predavanje Dušice Kunaver, profesorice angleščine in ruščine v pokoju, sicer pa tudi vnete zbiralke ljudskega izročila, z naslovom “Slovenske šege in pesmi”.

To, kar imenujemo slovenske šege in navade, se zdi zelo oddaljeno od načina življenja, ki ga živimo danes v samostojni Sloveniji. A sodobne spremembe ne zanikajo naše preteklosti, tega se vse bolj zavedamo. Svoje temelje odkrivamo v šegah, navadah, duh preteklih časov se je ohranil v pesmih, čutenju in ljudskem izražanju…

Vabilo – april 2017

 • Tatjana Miljavec  V ponedeljek, 24. aprila 2017, ob 17. uri na Cankarjevi 1/IV, Ljubljana, ste vabljene na zanimivo predavanje Tatjane Miljavec, univ. dipl. ing. kemije, sedaj intuitivne terapevtske svetovalke z naslovom “Vpliv misli in čustev na zdravje človeka”. To morate slišati in doživeti.

  Vabilo – marec 2017

  • Marca je bila letna konferenca

  Tudi letos smo naredile pregled dela in načrte za naprej. Imamo nov tekoči račun. In se trudimo za nove projekte in zanimive predavatelje.

  Vabilo – februar 2017

  • Vabljeni na predavanje Gorana Vojnovića
   Vabljeni na februarsko predavanje našega združenja, ki bo 27. 2. 2017 v prostorih Slovenskega svetovnega kongresa na Cankarjevi 1/IV ob 17. uri.

  Svoje literarno delo nam bo predstavil režiser, pisatelj in scenarist Goran Vojnović, pod naslovom “Od Čefurjev do Fige“

  Goran Vojnović (letnik 1980), diplomant AGRFT, je eden naših najperspektivnejših mladih slovenskih pisateljev, ki velja za že kar literarno zvezdo. Napisal je tri romane, “Čefurji raus” (za katerega je leta 2009 prejel Kresnikovo nagrado za najboljši roman leta), leta 2013 je prejel še drugo nagrado Kresnik za roman “Jugoslavija, moja dežela”, lani pa je izšel njegov najambicioznejši roman, družinska kronika “Figa”.

  • Zanimivo o družbeni vlogi žensk – Ljubljanske ulice

Posted on 10/03/2017
Razstava, ki budi vprašanja o družbeni vlogi žensk
Ljubljana, 8. februar 2017
V Slovanski knjižnici je bila na ogled razstava 48 od 1623: ženske, ki so ljubljanskim ulicam dale svoje imeštudijske skupine Trgi, ulice in stavbe okoli nas (mentorica arh. Meta Kutin). Razstava potrjuje staro tezo UTŽO in Hannah Arendt (Kondicija modernega človeka) o pomenu navzočnosti s skupnim delovanjem v javnem prostoru; o pomenu te za spletanje in vzdrževanje medsebojnih odnosov in politično delovanje oziroma so-odločanje vseh o javnih rečeh. Razstava povede občinstvo v spoznavanje vloge nekaterih izjemnih Slovenk, njihovih del (prispevala jih je Slovanska knjižnica). Obravnava neenakovredno javno vlogo moških in žensk in njihove podobe v javnem mestnem prostoru. Zgolj 48 “ženskih” ulic je v Ljubljani. Kje? Na mestnem obrobju, v industrijskih conah in v dokaj neurbaniziranih območjih. Kako ženske (ali starejše) odkriti, če so potisnjeni na rob? V kolikšni meri starejši odločajo o javnih rečeh? Ta in druga vprašanja budi ta razstava.
Več v Dnevniku: https://dnevnik.si/1042762444

 • Ob dnevu žena
  Posted on 08/03/2017

Z Ženskim lobijem Slovenije objavljamo skupno izjavo:

http://www.zenskilobi.si/158-ob-8-marcu-poziv-%C5%BEls-vsem-naprednim-%C5%BEenskam-v-sloveniji.html

 • Vabilo v Albanijo
  Posted on 08/03/2017
  ALBANIAN NATO YOUTH SUMMIT 2017

NATO Youth Summit 2017 Tirana, Albania announces applications are officially open for participation in the first ever Albanian-hosted NATO Summit on May 7-10, 2017.

Applications are open until March 15, 2017 and include applications for Chair, Co-Chair and Delegates.
During the NATO Summit, students and young professionals will receive a unique opportunity to step into the shoes of NATO’s decision-makers and address important issues facing our world today. Participants will include delegates representing all 28 NATO country members and a chance to use actual NATO procedures throughout the entire simulation to find uniformed solutions. NATO Youth Summit 2017 Tirana, Albania allows delegates to open sessions with a review of their represented country’s formal position on selected issues and end with the Final Communiqué.

Registration Fee:

For delegatees who require accommodation during conference, registration fee is 100€, otherwise it’s 50€.

The registration fee for DELEGATES covers following:

Entry to all Conference sessions 3 nights accommodation Meals during the conference, coffee breaks Cocktail/tapas diner- networking event Conference materials Field trip to Lezha and Gjader, military base Certificate Please be aware, that travel allowance to the place of Conference is not included in participation fee. Information for candidates for CHAIR/CO-CHAIR positions: NATO Youth Summit 2017 Tirana, Albania covers accommodation, meals and staff training during the conference.

Please be aware, that travel allowance to the place of Conference is not covered. Looking forward to saving you a seat at the negotiation table in May!

Poglejte spodnjo povezavo:

http://www.ydgroup.org/albanian-nato-youth-summit-2017/

Vabilo – januar 2017

 • Jasmina Lambergar

23. 1. 2017 ob 17 uri prijazno vabljeni na predavanje z naslovom “Možganski fitnes – najboljša vadba za vsa življenjska obdobja“.

Vabljeni vsi!

2016

Vabilo – oktober 2016

 • dr. Janez Šumrada

Vljudno vas vabimo na oktobrsko predavanje našega združenja, ki bo 17. oktobra 2016 v prostorih Slovenskega svetovnega kongresa, na Cankarjevi 1/IV ob 17 uri“Ženske v diplomaciji po svetu in v RS“ 

Predaval bo veleposlanik dr. Janez Šumrada, nacionalni koordinator za zadeve OECD v Direktoratu za gospodarsko in javno diplomacijo MZZ RS in nekdanji univerzitetni učitelj na ljubljanski, mariborski ter nekaterih tujih univerzah.

Dr. Šumrada je odličen poznavalec slovenske diplomacije in diplomatskih povezav. Imamo veliko naših diplomatk in veleposlanic, ki zastopajo Slovenijo v svetu. Prav tako so v Sloveniji številne veleposlanice drugih držav, kar je pravzaprav osvežitev najvišje diplomatske službe. Še do nedavnega so bile te službe, po nenapisanem pravilu, v domeni moškega spola.

Vabilo – maj 2016

 • dr. Nataša Dernovšček Hafner

V ponedeljek, 16. maja 2016, ob 17. uri, Cankarjeva 1/IV, Ljubljana, ste vabljene na predavanje dr. Nataše Dernovšček Hafner, univ. dipl. psihologinje, ki bo spregovorila o problematiki drog. Naslov predavanja je “Droge in družina”. 

UO ZUIS – april 2016

Aktivnost v aprilu 2016 – razširjena seja Upravnega odbora ZUIS. Načrtovanje dela v tem letu in nove okoliščine delovanja (plačljiv prostor)

Vabilo – marec 2016

 • dr. Janez Dular

V ponedeljek, 21. marca 2016 ob 17. uri na Cankarjevi 1/IV, Ljubljana, ste vabljeni na zanimivo predavanje dr. Janeza Dularja, slovenskega jezikoslovca, politika, urednika “O stanju in položaju slovenskega jezika danes”

Dr. Janez Dular, docent, lektor, pisec učbenikov, raziskovalec jezika, politik, urednik Mohorjeve, je nazadnje delal kot direktor Urada Republike Slovenije za slovenski jezik, zato bo zanimivo slišati njegovo mnenje o materinščini danes.

V maternem jeziku razmišljamo, se izobražujemo, sanjamo, se izražamo, ustvarjamo tako znanost in kulturo kot vsakdanje življenje. Ker pa se jezik nenehno spreminja, nam je kot izobraženkam mar, kako se ta naš jezik v novih generacijah razvija, kaj nastaja novega, kaj ga morda celo ogroža in kaj lahko pomeni v svetovni zakladnici jezikov, mišljenja. Zanima nas tudi, ali in kako jezik oblikuje slovenske ženske in kako lahko ženske prispevamo k jezikovni kulturi.

Vabilo – februar 2016

 • dr. Bogdan Dolenc

V ponedeljek, 22. februarja 2016 ob 17. uri na Cankarjevi 1/IV, Ljubljana, ste vabljene na zanimivo predavanje dr. Bogdana Dolenca, docenta na Teološki fakulteti, z naslovom “Vloga žensk pri vzpostavljanju svetovnega miru v okviru ekumenizma”  

Dr. Bogdan Dolenc na Teološki fakulteti raziskuje področja medverskega in medkonfesionalnega dialoga.

 • UO ZUIS – januar 2016

Interno razširjeno srečanje upravnega odbora, 18. 1. 2016. Tema: Načrtovanje dejavnosti v letu 2016.

2015

Vabilo – december 2015

Vljudno vas vabimo na redno mesečno srečanje našega združenja, ki bo v ponedeljek, 14. decembra 2015 ob 17h v prostorih SSK, Cankarjeva 1/IV v Ljubljani. “ZIMSKA PRAVLJICA”

Zakaj ne bi enkrat decembrskega srečanja preživeli v družbi mlajše generacije? Vabimo vas na  predstavitev kratkega programa s pesmimi in recitacijami, s katerimi nam bodo praznično vzdušje pričarali učenci Osnovne šole Bežigrad. Pregledale bomo glavne dosežke ZUIS-a v preteklem letu in pokukale v prihodnje načrte. Srečanje bomo nadaljevale ob sproščenem klepetu in prigrizku. Če boste tudi sami prispevali kakšno dobroto, sporočite ElizabetiZaključek približno ob 19h. Lepo vabljene!

Vabilo -november 2015

 •  Erika Brajnik

V ponedeljek, 16. novembra 2015 ob 18 uri na Cankarjevi 1/IV, Ljubljana, ste vabljene na zanimivo srečanje z naturopatinjo in avtorico Eriko Brajnik, z naslovom “Naturopatija in zdravje”

Erika Brajnik prihaja iz Gorice. Po univerzitetni izobrazbi humanistične smeri jo je zanimala renesansa, človek kot razmišljajoče bitje, ki odgovarja zase in ki ima velik potencial v sebi. Potem se je kot samouk začela zanimati za tradicionalno kitajsko medicino (TKM), fitoterapijo (zdravljenje z zelišči), refleksno masažo stopal, floriterapijo (Bachove cvetne esence), aromaterapijo, Tui-na masažo … Svojo študijsko pot je nadaljevala na fakulteti v Turinu v Italiji, smer naturopatija, ki je podružnica švicarske naturopatske fakultete. Vedeti je treba, da je Švici naturopat enakovreden osebnemu zdravniku in da ta dva običajno sodelujeta! Erika Brajnik stalno izpopolnjuje svoje znanje, po večini v Italiji (Turin, Milan, Rim, Padova, Bologna), dela že drugi magisterij. Je članica evropskega naturopatskega združenja Reformed AISBL.

Svoja spoznanja je strnila v knjigo, ki jo nam bo predstavila, Probiotiki, imunski sistem in rak.

Vabilo – oktober 2015

 • Milena Miklavčič

V ponedeljek, 19. oktobra 2015 ob 17. uri na Cankarjevi 1/IV, Ljubljana, ste vabljene na zanimivo srečanje z Mileno Miklavčič, z naslovom “Kaj bi morali vprašati naše stare starše, pa jih nismo”

Milena Miklavčič o sebi pravi, da je pisateljica, pravljičarka in ljubiteljska raziskovalka preteklosti. Je tudi novinarka, pri srcu so ji predvsem intervjuji. Za Gorenjski glas že več kot četrt stoletja piše podlistek Usode. Bralci nedeljnika Nedelo jo poznajo po odgovorih v rubriki ”Milena svetuje”. V njenem srcu so z zlatimi črkami zapisani ”Sredini večeri”, ki jih je vrsto let vodila za knjižnico Ivana Tavčarja v Škofji Loki, namenjeni pa so bili pogovorom z najbolj znanimi slovenskimi kulturnimi ustvarjalci. Podobne pogovore vodi še danes, a v Žireh. Vsako leto (konec aprila), ko v Žireh potekajo Slovenski klekljarski dnevi, bedi nad Klekljarskim literarnim natečajem.

Posebno poglavje predstavljajo njene knjige. Poleg pravljic in zgodb za otroke je leta 2011 napisala Ženske, razprodano zbirko 52 zgodb o sodobni ženski.

Konec leta 2014 pa je izšla ena najbolj branih knjig v Sloveniji, knjiga z etnološko vsebino, Ogenj, rit in kače niso za igrače. To zadnjo, ki buri duhove in za katero pravijo, da bi jo moral prebrati vsak Slovenec, nam bo tudi predstavila.

Vabilo – september 2015

  • mag. Elizabeta Baretić – Kolar, dr. med.

Vljudno vas vabimo na naše redno predavanje, ki bo 28. septembra 2015 ob 17h v prostorih SSK, na Cankarjevi 1/IV, Ljubljana (vhod iz pasaže).

Naša predavateljica bo mag. Elizabeta Baretić – Kolar, dr. med., članica ZUIS in koordinatorica za evropske zadeve. Predavanje z naslovom “V SPOMIN IN OPOMIN”  bo poročilo iz zasedanja Ženskega sodišča, ki je bilo letos v Sarajevu, od 7. do 10. maja.

Dvajset let po koncu vojne na ozemlju bivše skupne države še vedno niso popravljene vse krivice, odkriti vsi zločini in zločinci in najdena vsa grobišča žrtev. Ženske nevladne organizacije iz vseh bivših republik republik so ustanovile skupno žensko sodišče, ki je ogledalo in vest vsem uradnim institucijam, ki sicer opravljajo svoje delo, vendar zelo počasi. Poslušale smo presunljiva pričevanja žensk, ki so doživele in preživele različne oblike vojnega nasilja, pričevale so tudi za tiste, ki so mu podlegle. ZUIS tako udejanja svoj način borbe za mir v svetu.

___________________________________________________________________

Poletne počitnice

___________________________________________________________________

 Vabilo – junij 2015

Vabljeni na redno mesečno predavanje našega združenja, ki bo ponedeljek, 15. junija 2015, ob 17. uri, na Cankarjevi 1/IV, v Ljubljani.  Predavala bo mag. Ana Marija Lamut, s sliko in besedo bo predstavila zelo specifično temo

Opisi likovnih umetnin v helenistični poeziji “. 

Mag. Ana Marija Lamut je magistrirala na Filozofski fakulteti, na oddelku za klasično filologijo, tako rekoč v srcu humanistike.

V predavanju bo predstavila opise likovnih umetnin oziroma literarnih ekfraz: kozarjevo skodelo v Teokritovi 1. idili, Jazonov plašč v Argonavtikah Apolonija Rodoškega, Evropino košarico pri Moshu in opis pregrinjala v Katulovi 64. pesmi. Opisi kot vrivki niso nikdar zgolj dekorativni, temveč komentirajo pripoved in skupaj z njo ustvarjajo sporočilo celote. Pri tem zelo jasno stopa v ospredje ideal žive nazornosti (enargeia) kot estetsko stičišče med helenistično poezijo ter sočasnim slikarstvom in plastiko. Predpogoj za učinke živosti v opisih je opredeljena s pojmom phantasia, kjer vizualno neposredno vstopa v proces besednega ustvarjanja: izhodiščna faza besedne stvaritve je vizualizacija, idealni učinek dobre ubeseditve pa enargeia.

V Ljubljani, 5. 6. 2015                                              Predsednica Darja Teran

Vabilo – maj 2015

Vabljeni na redno mesečno predavanje našega združenja, ki bo v ponedeljek, 18. maja 2013, ob 17. uri, na Cankarjevi 1/IV, v Ljubljani.  Predavala bo Maša Hafner, dr. med., s sliko in besedo bo predstavila “Izkušnje o zdravstveni oskrbi v tretjem svetu iz prve roke – Uganda” 

Dr. Maša Hafner je specializantka nevrologije, ki bo z nami delila izkušnje iz njene humanitarno medicinske odprave s kolegi, ko so v Ugandi preživeli tri mesece. Delali so na kliniki na otoku Bwama v okrožju Kabale.

V predavanju bo predstavila odpravo in izkušnje, dileme in težave. Mi si ne glede na sedanjo situacijo slovenskega zdravstvenega sistema zelo težko predstavljamo razmere v teh slabo razvitih državah tretjega sveta, še zlasti nemoč in bedo žensk in otrok.

Na srečanje vabimo vas, članice združenja, in pripeljite še druge, ki jih ta tema zanima.

Vabilo – april 2015

Vljudno vas vabimo na naše redno predavanje, ki bo 22. aprila 2015 ob 17h v prostorih SSK, na Cankarjevi 1/IV, Ljubljana (vhod iz pasaže). Naša gostja bo prof. dr. Vesna. V. Godina, antropologinja, visokošolska učiteljica. Predavala bo O ZABLODAH POSTSOCIALIZMA V NAŠI DRUŽBI 

Pred kratkim je izdala odmevno knjigo z enakim naslovom. Z nami se bo pogovarjala o vzrokih naše neuspešne tranzicije iz socialistične družbe v stanje, kakršnega imamo danes. Nismo se prav zavedali v kaj gremo, česa si res želimo in kakšne so naše realne možnosti glede na našo zgodovino in družbeno strukturo. Tako smo počasi pristali v koloniji novega tipa, česar si prav gotovo nismo želeli. Kaj lahko (izobražene) ženske storimo v tej situaciji?

Predavanje bo izredno zanimivo, povabite vse prijatelje in tiste, ki jih tema zanima. Vstop prost.

Ljubljana, 26. marec 2015          Darja Teran, predsednica ZUIS in Upravni odbor

Vabilo – marec 2015

Prijazno vabljene na naše redno mesečno srečanje, ki bo v ponedeljek, 16. marca 2015, ob 17. uri na Cankarjevi 1/IV (vhod iz pasaže), v Ljubljani, ko nam bosta članici skupine uveljavljenih oblikovalk
Oloop, mag. Jasminka Ferček in mag. Tjaša Bavcon
predstavili, kaj vse obsega njihovo delo, ko pozorno opazujejo svet okoli sebe, se vanj vključujejo in ga s svojim delovanjem spreminjajo – na bolje. A predstavitev ne bo samo z besedo in sliko, povabili bosta tudi vas, da preskusite otip materiala in kaj zmorejo vaše roke.
Vstop je prost, pripeljite še svoje prijatelje in znance, da bomo v prijetni družbi in aktivno poiskali še eno od poti do notranjega zadovoljstva.
Predstavitvi bo sledil še redni letni zbor ZUIS, na katerega ste obvezno vabljene vse članice.

Ljubljana, 5. marec 2015                           Darja Teran, predsednica ZUIS in Upravni odbor

Vabilo – februar 2015

Prijazno vabljene na izjemno zanimivo mesečno predavanje Združenja univerzitetnih izobraženk Slovenije, ki bo v ponedeljek, 9. februarja 2015, ob 17 uri na Cankarjevi 1/IV (vhod iz pasaže), v Ljubljani, z naslovom  Krhkost. Ali smo ljudje, zlasti ženske, močni ali krhki pod zunanjo trdnostjo? Nas krhkost zbližuje ali razdvaja?

O vsem tem nam bo govorila z besedo in sliko gospa Danica Geršak, profesorica francoščine in prevajalka, ki nam bo predstavila knjigo svetovno znanega francoskega pisatelja Jean-Claude-a Carriere-a »KRHKOST«. Nekaj odlomkov iz knjige pa nam bo prebral gospod Simon Šerbinek, filmski igralec in gledališki lektor.

Vstop je prost, pripeljite še svoje prijatelje in znance, da bomo v prijetni družbi ob skromnem prigrizku nazdravili še nadaljnjemu sodelovanju.

Ljubljana, 30. januar 2015                    Darja Teran, predsednica ZUIS in Upravni odbor

Vabilo – januar 2015

V januarju vas Vabimo na delavnico  “ZUIS- naši temelji in naši cilji”kjer ste vse vabljene, da se je udeležite,  prispevate svoje mnenje in poveste, kaj si želite v združenju in kako si predstavljate njegov razvoj, namignete, kaj  lahko same prispevate k uresničevanju tega razvoja.

Delavnica bo potekala v manjših skupinah, zato ni strahu, da ne bi prišle do besede. Vabljene ste na srečanje sredo 28. januarja 2015 ob 17h v prostore Svetovnega slovenskega kongresa na Cankarjevi 1 v Ljubljani (4. nadstropje)

V Ljubljani, 19. 1. 2015                        Predsednica in UO ZUIS-a     Darja Teran

2014

Vabilo na predavanje v decembru 2014

Vabljeni na redno mesečno srečanje ZUIS, ki bo 15. decembra 2014 ob 17 uri v prostorih SSK, na Cankarjevi 1/IV v Ljubljani, z naslovom  “MOJ KORAK” V RITMU TANGA.

V Ljubljani, 3. 12. 2014                    Darja Teran, Predsednica ZUIS in Upravni odbor

Vabilo na predavanje v novembru 2014

 

Vabilo na predavanje v oktobru 2014

na redno mesečno srečanje ZUIS, ki bo 13. oktobra 2014 ob 17 uri v prostorih SSK, na Cankarjevi 1/IV v Ljubljani, z naslovom
ZUIS ob letu družine 2014
-O projektu Harmonizacija družine in poklica
-In memoriam Mariji Kržič
-Pomen družine za ZUIS – okrogla miza.

V letu 2016  bo združenje praznovalo svojo dvajsetletnico. Zato je prav, da pogledamo na pretekle aktivnosti in dosežke. Tako bomo obravnavale naš projekt Harmonizacija družine in poklica, se spomnile nekdanje predsednice Marije Kržič in zastavile temo Pomen družine za ZUIS. Srečanje in okroglo mizo bodo vodile: Darja Teran, Elizabeta Baretić Kolar, Hedvika Pavlica Kolman.

Z zadnjo temo bomo tudi obeležile dejstvo, da so Združeni narodi leto 2014 razglasili za leto družine.

Vabimo vas, da se srečanja udeležite in k njemu tudi aktivno prispevate. Vstop je prost, obvestite še svoje prijatelje in znance, ki jih tematika zanima.

Vabilo na predavanje v septembru 2014

Spoštovane članice, drage kolegice, vabimo vas na redno mesečno predavanje našega združenja, ki bo v ponedeljek, 22. septembra 2014 ob 17. uri, na Cankarjevi 1/IV, v Ljubljani. Predaval bo mag. Bojan Grobovšek, in sicer na temo: ZAKAJ SLOVENIJA NI ŠVICA

Na predavanju bo g. Grobovšek predstavil vsebino svoje knjige z enakim naslovom.

Mag. Bojan Grobovšek je slovenski diplomat. Do šestnajstega leta je odraščal v Trstu in Gradcu, potem pa je po študiju sociologije in mednarodnih odnosov dolga leta služboval onstran slovenskih meja – v Avstriji, Argentini, na Poljskem in v Švici, kjer se mu je lani iztekel veleposlaniški mandat. Kot nekdanji novinar, veleposlanik v pokoju in sedanji predsednik Slovenskega društva za mednarodne odnose (SDMO) nam bo pokazal, kakšna je Slovenija videti od zunaj.  Predavanje, ki ga ne kaže zamuditi. 

V Ljubljani, 17.9. 2014                          UO ZUIS in predsednica Darja Teran

Julij in avgust – počitnice

Vabilo na predavanje v juniju 2014

Spoštovane, tokratno srečanje smo zastavile malo drugače. Vabimo vas na dogodek  “MOJ PRISPEVEK K MIRU”kjer si bomo ogledale izsek iz filmskega gradiva IFUW z naslovom Prednostne naloge ohranjanja miru: ženske, vojna in mir.

Gre za predstavitev situacije v Bosni. Po ogledu sledi izmenjava pogledov o tem vprašanju. Predstavili vam bomo tudi trenutne glavne dejavnosti združenja. Zadnje srečanje pred poletnimi počitnicami si bomo popestrile s srečelovom, zakusko in sproščenim druženjem.  Vabimo vas, da se nam pridružite pri soustvarjanju prijetnega srečanja v sredo 18. junija ob 17h v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa na Cankarjevi 1 v Ljubljani (4. nadstropje).

Tudi ve se lahko aktivno vključite tako, da za srečelov prispevate darilo, kupite srečko za 5 evrov in/ali prinesete kaj dobrega za v usta.

Na srečanje vabimo vas, članice združenja, vse zainteresirane, dobrodošle pa so tudi vaše prijateljice, hčere in sodelavke.

V Ljubljani, 12. 6. 2014

Predsednica in UO ZUIS-a                                                            Darja Teran

 Vabilo na predavanje v maju 2014

Spoštovane članice, drage kolegice, vabimo vas na redno mesečno predavanje našega združenja, ki bo v sredo 28. maja 2014 ob 17h v prostorih SSK, Cankarjeva 1/IV v Ljubljani.  POSLEDICE PROMETNIH NESREČ PRIZADENEJO SLEHERNEGA IZMED NAS

Predaval bo g. Robert Štaba, ustanovitelj in predsednik Zavoda Varna pot.

Zavod se od ustanovitve, to je sedem let, ukvarja z vsemi posledicami prometnih nesreč v Republiki Sloveniji. To niso samo smrti, poškodbe , začasna ali trajna invalidnost, finančne posledice in obremenitve, pač pa tudi psihološki vidiki posledic, ki se izražajo na različne načine, od žalovanja, obupa, maščevalnosti, sovražnosti itd.

Posebno pomembni so tudi pravni okvirji, kaznovalne prakse in zakonodaja, ki nemalokrat zaradi počasnosti lahko zamegli vzrok in včasih v nedogled zavleče dokončno sodbo, kar zelo negativno vpliva na žrtve prometnih nesreč in njihove svojce.

Vstop je prost, povabite še svoje znance, ki jih tematika zanima.

V Ljubljani, 13. 5. 2014                    Predsednica Darja Teran in UO ZUIS

Vabilo na predavanje v aprilu 2014

Kolikokrat ste se že vprašali, kaj slovenske znanstvenice lahko prispevajo družbi v današnjih časih? Če se vam je to vprašanje že postavilo in vas zanima, s kakšnimi ovirami se soočajo slovenske znanstvenice, vas vabimo na predavanje dr. Mirjane Ule, ki bo 14. aprila 2014 ob 17h v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa na Cankarjevi 1/IV v Ljubljani. (Tudi če si tega vprašanja še niste zastavili, je ravno zdaj morda pravi čas, da mu posvetite pozornost). Predavala bo prof. dr. Mirjana Ule na temo Ženske v znanosti, ženske za znanost: znanstvene perspektive žensk v Sloveniji in dejavniki sprememb

Prof. dr. Mirjana Ule je doktorica psiholoških znanosti, redna profesorica za socialno psihologijo, predstojnica Centra za socialno psihologijo na Fakulteti za družbene vede. Vzpostavila je področje socialne psihologije kot pomembno pedagoško in raziskovalno področje znotraj družbenih ved v Sloveniji in še mnogo tega. V predavanju bo tako kot v istoimenski knjigi odgovarjala na vprašanja, kje so temeljne ovire za uveljavljanje žensk v znanosti v Sloveniji, kaj so razlogi za vertikalno segregacijo po spolu, na katero opozarjajo statistični podatki in mnenjske študije. Na ta vprašanja bo odgovarjala s pomočjo teoretske refleksije in podatkov raziskave o razlikah v delovnih pogojih in kariernih poteh v znanosti med spoloma v Sloveniji, izvedeno na vzorcu 1100 doktorjev in doktoric znanosti. Rezultati raziskave nedvomno potrjujejo hipotezo, da je spolna pripadnost še vedno osrednji element institucionalnega življenja v znanosti v Sloveniji, ne v predavalnicah, ampak tam, kjer je moč, vpliv, prestiž, ugled, denar, kjer se sprejemajo odločitve. Večina funkcij, ki jih zasedajo znanstvenice v akademski sferi, zadeva pretežno pedagoško delo, ki ima manjši pomen za karierno napredovanje in ugled. Zaradi nove pozornosti do položaja žensk v znanosti v zadnjem desetletju vse redkeje naletimo na odkrito, vedenjsko izvajanje dominacije. Institucionalna dominacija se je premaknila v prikrite vidike moči. O prikriti dominaciji/diskriminaciji govorimo, ker je diskriminacija kumulativni učinek mnogih ločenih, vendar medsebojno povezanih dejavnikov, katerih posledica je tudi neuravnotežen delež obeh spolov v znanstveni hierarhiji in odločevalskih pozicijah v znanosti. Obenem pa rezultati raziskave tudi kažejo, da se diskriminacija v upravljanju z znanostjo ne omejuje samo na ženske.

Knjiga Ženske v znanosti, ženske za znanost ima namen opozoriti na načine, na katere so v znanosti diskriminirale in še vedno diskriminirajo ženske. Da smo v znanosti diskriminirane bom prikazala s statističnimi podatki, ki smo jih spremljali v okviru Komisije za ženske v znanosti pri Ministrstvu za izobraževanje znanost in šport in raziskave O spolnih razlikah v delovnih pogojih v znanosti, ki smo jo izvedli na vzorcu doktoric in doktorjev znanosti v okviru komisije. Osrednja teza monografije in tudi predavanja je, da je uveljavljanje pogojev za enakost med spoloma v znanstvenem delu ena ključnih sestavin notranje demokratizacije znanosti. Znanstvene skupnosti in institucije pa morajo razviti lastno notranjo demokracijo, da bi lahko ohranjale svoje poslanstvo in prispevale k širjenju socialne pravičnosti v družbi. Zato je analiza diskriminatornih praks v znanosti pomembna ne samo zaradi žensk, ampak v imenu dobrega za razvoj znanosti v celoti.

Vljudno vabljene in pripeljite še druge, ki jih ta tema zanima. Vstop je prost.

V Ljubljani, 1. 4. 2014                                    Predsednica in UO ZUIS-a, Darja Teran

Vabilo na predavanje v marcu 2014

VABILO NA LETNO KONFERENCO ZDRUŽENJA UNIVERZITETNIH IZOBRAŽENK SLOVENIJE (ZUIS) 

ZUIS Vas v torek, 18. marca 2014 vljudno vabi na redno letno konferenco društva, ki bo v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa, Cankarjeva c. 1/ IV, ob 17 uri. Vse članice naprošam, da se ga obvezno udeležite. Na četrti konferenci pod novim vodstvom ge. mag. Elizabete Baretić Kolar bomo predstavile finančno poročilo za preteklo leto, poročilo o aktivnosti Združenja, poročilo predsednice in pripravile načrt za nadaljnje delo. Potekale bodo pa tudi izredne volitve novega vodstva.

Hkrati pa vas vabimo tudi na redno mesečno predavanje, ki bo prva točka dnevnega reda. Krizo občutimo preko svojih življenjskih okoliščin, preko ljudi, ki so nam blizu, preko ekstremov, ki jih opažamo v svoji okolici. Verjetno med nami ni nikogar, ki mu kriza ne bi pokazala zob. Kriza pa je tudi priložnost za spremembe. Zato vabljene na srečanje, na katerem bomo v izhodišču predstavili konferenco Enakost spolov se obrestuje!, ki je v organizaciji Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve in s sodelovanjem norveškega partnerja Norway Grants sredi januarja potekala na Brdu. Za predstavitev bodo poskrbele naše članice Hedvika Pavlica Kolman, Teja Rot, Darja Teran in Breda Bernetič Pal, ki so se s strani ZUIS udeležile konference, povabljene pa ste, da se v razpravo o tematiki vključite tudi ve.

Vse članice vljudno vabljene, pripeljite še druge, ki jih društvo zanima. Ne pozabite na pogoj članstva – plačano članarino. Vstop je prost.

V Ljubljani, 7.3.2014                        ZUIS, predsednica Elizabeta Baretić Kolar in UO

Morebitno odsotnost pošljite na: Izobrazenke.slovenije(at)gmail.com ali Zuis.predsednica(at)gmail.com

Vabilo na predavanje v februarju 2014

Spoštovane članice, drage kolegice, vabimo vas na redno mesečno predavanje našega združenja, ki bo v ponedeljek, 17. februarja 2014 ob 17. uri na Cankarjevi 1/IV v Ljubljani.

Predavala bo Pika Rajnar na temo: TEHNIKE DOSEGANJA ČUSTVENE SVOBODE: EFT tukaj in zdaj

Včasih se je potrebno obrniti k sebi in pozabiti na vse druge načrte in naloge, ki nas se čakajo. Potrebno se je ustaviti in se malo zamisliti. Ste si kdaj zaželeli, da bi si lahko pomagali sami, kadarkoli, kjerkoli, ko se pojavi močna bolečina, ko vas v želodcu zvije od panike, ko se vam roke potijo od treme, ko se vam kolena tresejo od strahu pred vrati zobozdravniške ordinacije, ko najraje ne bi šli na nedeljsko družinsko kosilo, saj vse predobro veste, kako se bo odvijalo – v takih trenutkih smo sami in nihče nam ne more pomagati. Vse knjige, ki smo jih prebrali, vsa pamet, ki smo si jo nabrali v letih življenja, vse izkušnje nam v nekaterih trenutkih prav nič ne pomagajo. … Z metodo EFT si lahko pomagate sami in to celo presenetljivo hitro.

O tem nam bo več povedala predana izvajalka in promotorka te čudovite tehnike – tapkanja, ga. Pika Rajnar. Je tudi prevajalka in avtorica dveh knjig o EFT. Predavanje je namenjeno vsakomur, ki verjame, da mora obstajati način, s katerim si učinkovito lahko pomaga vsak sam. Več informacij www.eft-slovenija.si.

Vljudno vabljene in pripeljite še druge, ki jih ta tema zanima. Vstop je prost.

V Ljubljani, 7. 2. 2014                        Predsednica in UO ZUIS-a, Elizabeta Baretić Kolar

2013

Vabilo na srečanje v decembru 2013

Združenje univerzitetnih izobraženk Slovenije vas vljudno vabi na decembrsko srečanje.  Čas teče in spet je tu december, najtemnejši mesec v letu. Temo bomo pregnale z recitalom poezije v izvedbi g. Toneta Kuntnerja z naslovom

PESEM HOČE BITI LUČ” 

G. Tone Kuntner, pesnik in dramski igralec nam bo recitiral pesmi slovenskih pesnic in pesnikov, Vide Taufer, Toneta Pavčka, Franceta Prešerna, Alojza Gradnika, Janeza Menarta, Ervina Fritza, Ivana Cankarja, Lili Novy in svoje lastne.

Za glasbene vložke bosta poskrbela harmonikarja  Gašper in Cvetka Majcen iz Glasbene šole Frana Šturma.

Članice društva se bomo zbrale na družabnem srečanju, se pogovorile, izmenjale izkušnje, pregledale dosedanje delo in si zaželele srečo v novem letu. Za skromno hrano in pijačo bo poskrbljeno.

Lepo vas vabimo, da pridete v ponedeljek, 16.12. ob 17 uri na Cankarjevo 1/IV, v prostore SSK, v Ljubljani.

V Ljubljani, 4. 12. 2013

 predsednica ZUIS, mag. Elizabeta Baretić-Kolar, dr. med. in UO

P.s.: za morebitne zamudnice je priložena položnica za plačilo članarine.

Položnica
Članarina ZUIS 2013

Spoštovane članice, drage kolegice!

Vabilo na predavanje v novembru 2013

Združenje univerzitetnih izobraženk Slovenije vas vljudno vabi na naše novembrsko srečanje, kjer bomo predstavile nov projekt  “NASILJE NAD IZOBRAŽENIMI ŽENSKAMI V DRUŽINI” ,

ki mu bo sledilo poročilo o prvem srečanju delavnih skupin (iz Nemčije, Romunije, Švedske, Finske in Slovenije) v Stockholmu na Švedskem od 2.- 6. oktobra letos. Udeležili sta se je Teja Rot in Darja Teran, iz nevladne organizacije SOS telefon pa Katja Matko.

Nasilje nad ženskami, ki ima zelo različne oblike in je obremenjeno z mnogimi predsodki, je zelo aktualna tema, z njo se ukvarja EU, evropski parlament, številne vlade in nevladne organizacije in tudi druge države po svetu. Predstavile vam bomo naš projekt, vas seznanile z našim dosedanjim delom. Pričakujemo tudi živahno razpravo, saj se to tiče nas vseh.

Predstavitev bo v ponedeljek, 25.11. 2013 ob 17. uri na Cankarjevi 1/IV.

Vstop je prost, povabite prijatelje in znance, ki jih tema zanima.

V Ljubljani, 6. 11. 2013

Darja Teran, vodja projekta in predsednica ZUIS, mag. Elizabeta Baretić-Kolar, dr. med.

Vabilo na predavanje v oktobru 2013

Vabimo vas na prvo jesensko predavanje našega združenja, ki bo v sredo, 9. oktobra 2013, ob 17. uri, na Cankarjevi 1/IV, v Ljubljani. Predaval bo dr. Hubert Požarnik!
Naslov predavanja je NAŠA VZGOJNA KATASTROFA

Dr. Požarnik je klinični psiholog, psihoterapevt, predavatelj in
publicist. Dolga leta je deloval na Univerzitetni psihiatrični kliniki
v Ljubljani in predaval na Medicinski fakulteti, kjer je tudi
doktoriral. Je član slovenskega PEN kluba in redni član nemške
Akademije za psihoanalizo. Je tudi avtor številnih knjig s področja
duševnega zdravja. Bil je ustanovitelj in predsednik Društva za šolo
po meri človeka, ki je bilo ustanovljeno prav zaradi potrebe po
odpravi vzgojnih deficitov v družini v šolskem procesu. Dnevno smo priča očitnemu pomanjkanju vzgojnih pristopov na naših
šolskih ustanovah, ki se kljub naporom posameznikov in dela družbe
poslabšujejo. Brez dobre šole narod ne more napredovati.
O vsem tem se bomo pogovarjali z našim gostom.

Vljudno vabljene in pripeljite še druge, ki jih ta tema zanima. Vstop je prost.
V Ljubljani, 26. 9. 2013.
Predsednica in UO ZUIS-a Mag. Elizabeta Baretić-Kolar, dr. med.

Vabilo na predavanje v juniju 2013

Vabimo vas na redno mesečno predavanje našega združenja, ki bo v ponedeljek, 17. junija 2013, ob 17. uri, na Cankarjevi 1/IV, v Ljubljani. Zadnje predavanje v pomladanskem terminu nas bo popeljalo v preteklost, skoraj tisoč let nazaj v našo zgodovino.
Vitez malteškega reda, dr. Tadej Jakopič bo predaval
O SUVERENEM MALTEŠKEM VITEŠKEM REDU
Začetki moderne Evrope segajo prav v obdobje križarskih vojn, ko se je srednjeveška Evropa srečala z znanjem in kulturami bližnjega vzhoda. Ta čas je prvič po padcu Rima znova obudil stavbarstvo, geografijo, astronomijo in druge znanosti, ki so pripeljale do razvoja renesanse in prvega razcveta moderne Evrope. Seveda tudi ženske v tem razvoju niso bile izvzete, spomnimo se samo vsestranske sv. Hildegarde iz Ningna.
Predavatelj je univ. diplomirani teolog. Teologijo je študiral v Ljubljani in doktoriral z disertacijo o suverenem malteškem viteškem redu in vplivu reda na podobo srednjeveškega viteza. Je tudi član društva Heraldica Slovenica. Na teološki fakulteti v Ljubljani predava cerkveno zgodovino.

VABILO za maj 2013

Spoštovane članice, drage kolegice, vabimo vas na redno mesečno predavanje našega združenja, ki bo v torek, 21. maja 2013, ob 17. uri, na Cankarjevi 1/IV, v Ljubljani.

Predavala bo red. prof. dr. Darja Zaviršekna temo: OBRAZI NASILJA NAD ŽENSKAMI V SLOVENIJI

Na predavanju bo govorila o nasilju nad ženskami in predstavila prvo slovensko nacionalno raziskavo o nasilju. Nasilje je stalnica vsake družbe, lahko je odkrito, še več je prikritega, nas pa vedno znova prestraši in vznemiri. Ženske so najpogostejše tarče tega družbenega pojava, na žalost se odstotek tudi v naši državi veča. Kako ga zaznati, odkriti, preprečevati, kaznovati, predvsem pa kako ukrepati preventivno, kako osveščati in vzpostaviti ničelno toleranco do nasilja bo tema našega predavanja.

Red. prof. dr. Darja Zaviršek je sociologinja, ki poučuje na Fakulteti za socialno delo in na tujih univerzah. Je avtorica številnih raziskav, člankov in knjig s področja spola, duševnega zdravja, študij hendikepa, zgodovine socialnega dela in kritične teorije družbenih neenakosti in socialnega dela. Je ustanoviteljica Katedre za proučevanje socialne pravičnosti in vključevanja in ustanoviteljica ter predsednica Vzhodno evropske mreže šol za socialno delo- EEsrASSW. Med leti 2005 in 2009 je vodila skupino za ustanovitev prvega evropskega mednarodnega študija socialnega dela Indosow-International Doctoral studies in social work, katerega programski vodja je. Vodila je večje število mednarodnih projektov. Zaradi svojega znanstvenega prispevka v družboslovju je dobila 2002 naziv častne profesorice na University of Applied Sciences Alice Salomon, Berlin. Je članica mednarodnega sveta uglednih znanstvenih revij s področja socialnega dela, kot na primer British Journal of Social Work. Od leta 2004 je voljena članica izvršnega sveta Svetovne zveze šol za socialno delo IASSW.

Vljudno vabljene in pripeljite še druge, ki jih ta tema zanima.
Vstop je prost.

Vabilo za april 2013

Vabimo vas na redno mesečno srečanje našega Združenja univerzitetnih izobraženk, ki bo v ki bo v ponedeljek, 15. aprila 2013, ob 17. uri, v prostorih SSK na Cankarjevi 1/IV, Ljubljana, na predavanje z naslovom: PESTER SVET OPERE NA SLOVENSKEM OD ZAČETKA DO DANES

Dr. Vlado Kotnik je docent za socialno antropologijo in specialist za medijske študije na Oddelku za medijske študije Fakultete za medijske študije Univerze na Primorskem. Je tudi višji znanstveni sodelavec Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) primorske univerze. Naš predavatelj je tudi eden redkih, ki se je sistematično posvetil raziskovanju opere in njenega sveta doma in v tujini in na to temo izdal že pet knjig. Predava doma in v tujini kot mednarodno priznan poznavalec opere.

Marec 2013

Volilna konferenca, 25. marec 2013

POVABILO za marec 2013

Poglejte si videoposlanico ob dnevu žena naše predsednice ge. Elizabete Baretić Kolar:

Videoposlanica ZUIS

Čestitke za dan žena tudi od tule! Hedvika Pavlica Kolman

VABILO za februar 2013

Vabimo vas na redno mesečno srečanje našega Združenja univerzitetnih izobraženk, ki bo v ponedeljek, 18. februarja 2013 ob 17 uri v prostorih SSK na Cankarjevi 1/IV, Ljubljana, na predavanje z naslovom:  Pogum (tudi razum in srce), da spregovoriš

Predavala bo ga. dr. ANDREJA VALIČ ZVER, vodja Študijskega centra za narodno spravo RS. Center se ukvarja s preučevanjem vseh totalitarnih režimov in sodeluje tudi s sorodnimi domačimi in evropskimi institucijami, med drugim tudi z evropsko agencijo za temeljne človekove pravice na Dunaju.

Ga. dr. Andreja Valič Zver je zgodovinarka “par exelence”. Njeno dosedanje delo dokazuje, da zgodovina niso samo zgodbice in datumi iz preteklosti, ki jih je dobro vedeti, ampak je to znanost, ki je “magistra vitae” in brez katere si ni mogoče osmisliti sedanjosti, še manj pa človeške prihodnosti. Prisrčno vabljene! Vstop je prost, pripeljite še svoje prijatelje in znance, ki jih tematika zanima.

Vabilo za januar 2013

Vabimo vas na redno mesečno srečanje našega združenja, ki bo v ponedeljek, 28. januarja 2013 ob 17 uri v prostorih SSK na Cankarjevi 1/IV, Ljubljana, na predavanje z naslovom: Nasilje nekoč in danes, poti reševanja

Naša predavateljica in gostja bo ga. Vlasta Nussdorfer, vrhovna državna tožilka in predsednica Belega obroča, ki zagotavlja žrtvam kaznivih dejanj nasilja v družini pravno, psihosocialno in finančno pomoč.

Ga. Nussdorfer je slovenski javnosti že dolgo dobro poznana tudi zaradi svojega zavzemanja za človekove pravice, s posebnim poudarkom na pravicah otrok. Vedno znova se je potrebno opominjati in osveščati, da so človekove pravice danost, ki je vedno in prevečkrat kršena in od vseh nas je odvisno ali bodo upoštevane ali pa poteptane.

Je ambasadorka aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti.

Prisrčno vabljeni! Vstop je prost, pripeljite še svoje prijatelje in znance, ki jih tematika zanima.

Vabilo za december 2012

Marko NaberšnikVabimo vas na redno mesečno srečanje našega združenja, ki bo v torek, 4. decembra 2012 ob 17 uri v prostorih SSK na Cankarjevi 1/IV, Ljubljana, na predavanje z naslovom:

Petelinji zajtrk in Šanghaj – dva filma, ena ljubezen

Predaval in pogovarjal se bo g. mag. Marko Naberšnik, predavatelj na AGRTF in režiser številnih TV in filmskih oddaj.

Marko Naberšnik je eden najprodornejših slovenskih režiserjev, ki se je uveljavil predvsem s filmoma “Petelinji zajtrk” in “Šanghaj”(oba posneta po literarni predlogi Ferija Lainščka). Zanju je prejel več domačih in mednarodnih nagrad, med njimi tudi nagrado za scenarij za film “Šanghaj” na mednarodnem filmskem festivalu v Montrealu aprila letos.

Vabilo za november 2012

Vabimo vas na redno mesečno srečanje našega združenja, ki bo v četrtek, 15. novembra 2012 ob 17 uri v prostorih SSK nas Cankarjevi 1/IV, Ljubljana, na predavanje z naslovom: Ena novinarka, dva kontinenta, veliko izzivov

Predavala bo ga. Vlasta Jeseničnik, novinarka RTV Slovenije. Ga. Jeseničnik je diplomirana politologinja mednarodne usmeritve in naša dolgoletna dopisnica (od 1996 do 2011) iz Rusije in Združenih držav Amerike. Leta 2001je bila izbrana za Slovenko leta za poročanje o vojni v Afganistanu.

Predstavila nam bo dopisniško delo iz ženske perspektive in odgovarjala na vaša vprašanja o tem pomembnem in zahtevnem poklicu.

Vabilo za oktober 2012

Spoštovane članice, drage kolegice!

Vabljene na redno mesečno predavanje Združenja univerzitetnih izobraženk Slovenije, ki bo 15. oktobra 2012, ob 17 uri na Cankarjevi 1/IV, v Ljubljani, z naslovom  STAREJŠA ETNOGENEZA SLOVENCEV, ŽENSKA ENAKOPRAVNOST PRI NAŠIH DAVNIH PREDNIKIH

Predaval bo g. mag. Vinko Vodopivec, univ. dipl.inženir, ki se že dolga leta ukvarja z etnogenezo Slovencev.
Preučeval je predvsem zgodovinske, arheološke in jezikoslovne vire o etnogenezi Slovencev in prišel do neortodoksnega zaključka: po nepotvorjenih virih smo lahko avtohtoni prebivalci tega ozemlja. Razmišljal je tudi o ženski enakopravnosti.
Tema je provokativna in odpira poleg znanstvenih tudi vrsto etičnih vprašanj, ki jih boste s predavateljem praviloma predebatirali osebno.

Vstop je prost, pripeljite še druge, ki jih problematika zanima.

Ljubljana, 2. oktober 2012
Mag. Elizabeta Baretić-Kolar, dr. med.,
predsednica Združenja univerzitetnih izobraženk Slovenije in Upravni odbor

Vabilo za september 2012

Predavateljica med otrokiVabimo vas redno mesečno predavanje ZUIS, ki bo v ponedeljek, 24. septembra 2012, ob 17 uri v prostorih SSK, na Cankarjevi 1/IV, z naslovom POPOTOVANJE PO NOVI ZELANDIJI IN FIDŽIJU – izkušnje slovenske intelektualke

Predavala bo naša članica, dr. Andreja Jarc. Pridite na zanimivo predavanje z diapozitivi o oddaljenih deželah, ki jih je redkokdo mogel obiskati. Spoznavanje dežel preko preprostih, a velikih src.
Življenje z domačini, srečanja s popotniki, doživetja z otroki in veličastna narava.
Poudarek na osebni izkušnji in prava paša za oči ob čudovitih fotografijah. Vstop prost!
Predsednica in Upravni odbor

Vabilo za junij 2012

Vabimo vas redno mesečno predavanje ZUIS, ki bo 11. junija 2012, ob 17 uri v prostorih SSK, na Cankarjevi 1/IV, z naslovom

ZDRAVJE JE NAŠA ODLOČITEV

Predavala bo ga. Marija Merljak, univ. dipl. Ing. živilske tehnologije, ki se v svoji poklicni karieri že dolgo ukvarja z zdravo prehrano in vpliva le-te na naše počutje, zdravje in življenje. Vstop prost!
Predsednica in Upravni odbor

Vabilo za maj 2012

 

Do konca ostati človek

Tatjana Fink in Tatjana Horvat ter Elizabeta Baretić Kolar

 

Vabljeni na redno mesečno predavanje Združenja univerzitetnih izobraženk Slovenije, ki bo 15. maja 2012, ob 17 uri na Cankarjevi 1/IV, v Ljubljani, z naslovom
HOSPIC – da ostaneš do konca človek
Zelo radi se izogibamo pogovorom in razmišljanju o neizogibnih rečeh, vendar te obstajajo, se nas tičejo in se končno vsi soočimo z njimi. Društvo Hospic poznajo v Evropi že zelo dolgo, pri nas je začelo delovati pred 15 leti, vendar v nekoliko drugačni obliki.
Pomagati bolnim in njihovim svojcem je vrednota, ki jo poznajo vse civilizacije v različnih oblikah, je pa to najvišji izraz dostojanstva in spoštovanja človekovega življenja.
O delovanju slovenskega društva Hospic nam bosta predavali ga. Tatjana Fink, dipl. univ. sociologinja, vodja hiše Hospica v Ljubljani, specialistka paliativne oskrbe in ga. Tatjana Horvat, dipl. med. sestra, samostojna svetovalka, vodja programa zdravstvene oskrbe.
Obe sodelujeta v skupini paliativne oskrbe Univerzitetnega Kliničnega centra in Onkološkega instituta v Ljubljani in vodita program izobraževanja za strokovno in širšo javnost na področju Ljubljane in Slovenije.

Lepo vabljeni.
Vstop je prost, pripeljite se druge, ki jih problematika zanima.

Ljubljana, 2. maj 2012
Mag. Elizabeta Baretić-Kolar, dr. med.,
predsednica Združenja univerzitetnih izobraženk Slovenije in Upravni odbor

MAREC – DRUGIČ

Vabimo vas na redno mesečno srečanje našega združenja, ki bo v ponedeljek, 19. 3. 2012 ob 17 uri v prostorih SSK na Cankarjevi 1/IV. Predstavile bomo rezultate vseslovenske ankete, ki smo jo me, ZUIS skupaj z Zavodom META opravile koncem lanskega leta in začetku tega leta. Naslovile smo jo:
 “NAJVEČJA SKRB JE, KAKO OBDRŽATI DELO, ČE GA SPLOH IMAŠ”

– vpliv ekonomsko gospodarske krize na vsakdan slovenskih izobraženk in perspektiva prihodnosti.
Pridite, povabite še koga. Vstop prost!

MAREC – PRVIČ

Spoštovane članice, drage kolegice, vabljene na predstavitev naše raziskave, narejene skupaj z zavodom META. Dogodek bo vzcvetel na 8. marec 2012, ob 10 uri v Državnem svetu. Vabljene!
V Ljubljani, 4.3.2012 Elizabeta Baretić – Kolar, predsednica in Upravni odbor ZUIS